Yazan Unknown | 0 yorum

TÜRKİYE’DEKİ ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİ HİZMETLERİNE KALİTE STANDARTLARI GELİYOR



Erken Çocukluk Eğitimi (EÇE) hizmetlerinin Türkiye genelinde daha fazla yaygınlaşması ve verilen hizmetlerin kalitesinin artırılması için 2010 yılından bu yana yoğun çalışmalar yürüten Milli Eğitim Bakanlığı, bu alanda uluslarararası deneyimlerin paylaşılması ve Türkiye’deki EÇE hizmetlerinin kalitesi için bir platform oluşturulması amacıyla uluslararası bir konferansa ev sahipliği yapıyor.

18-19 Haziran 2013 tarihleri arasında Swiss Hotel, Ankara’da gerçekleştirilecek olan “TÜRKİYE’DE ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNDE (EÇE) YENİ YÖNELİMLER: KALİTE, ERİŞİM VE HAKKANİYET” başlıklı konferansta, kalite standartları da dahil olmak üzere Türkiye’deki EÇE hizmetlerine ilişkin bir çok önemli düzenleme oluşturulacak. 


KALİTELİ ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİ HER ÇOCUĞUN HAKKIDIRErken çocukluk gelişimi alanında kaliteli müdahalelerin, yoksulluğun çocuklar, aileler, kadınlar, topluluklar ve toplumlar üzerindeki etkilerini hafiflettiği, haksızlık ve eşitsizlikleri giderdiğini kanıtlayan çok sayıda araştırma bulunuyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitimi Genel Müdürlüğü de, bir yandan 36-66 aylık çocukların eğitim kapsamına alınmasını sağlamak, diğer yandan da EÇE hizmetlerinde kaliteyi artırmak amacıyla Mart 2010’da “Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi”ni başlattı.

Avrupa Birliği’nin mali, UNICEF’in ise teknik desteğiyle MEB bünyesinde uygulanmaya başlanan proje, MEB’e bağlı birimlerde, kamu kurumlarında, belediyelerde ve STK’larda kapasite geliştirerek ve toplum temelli modeller ve ortaklıklar oluşturarak dezavantajlı çocuklar ve aileleri için kaliteli EÇE hizmetleri sunmak ve mevcut hizmetlerin kalitesini geliştirmeyi amaçlıyor.


Proje çerçevesinde yürütülen önemli çalışmalardan biri de 18-19 Haziran 2013 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilecek olan “Türkiye’de Erken Çocukluk Eğitiminde (EÇE) Yeni Yönelimler: Kalite, Erişim ve Hakkaniyet” başlıklı uluslararası konferans olacak.  Konferans, eşitsizliklerin giderilmesi ve evrensel erişim sağlanması gözetilerek, tüm çocuklar için EÇE kalite çerçevesinin iyileştirilmesinde siyasal kararlılığın güçlendirilmesine ve sektörler arası işbirliğine katkıda bulunma amacını taşıyor.

2 gün süresince gerçekleştirilecek oturumlarda uluslararası deneyimlerden yola çıkılarak, Türkiye’deki Erken Çocukluk Eğitiminin kalite standartlarının artırılması için çalışmalar gerçekleştirilecek.

Erken Çocukluk Eğitimi hizmetlerinde kapasite geliştirme, ortaklık ve alternatif hizmet sunumu gibi son zamanlarda kaydedilen gelişmelerden yola çıkılarak, EÇE’nin ülke genelinde nitelikli şekilde yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılacak.

Kalite standartları oluşturma, kalite standartlarının uygulanması için ölçütlerin belirlenmesi ve kurum açma izin sistemi konuları ele alınacak.

Erken Çocukluk Eğitiminde Kalite çerçevesinin oluşturulması, izleme ve Kalitenin Arttırılması, EÇE çalışanlarının ihtiyaçları ve yeterlilikleriyle ilgili paneller düzenlenecek.

Konferansta, karar vericiler, yerel yetkililer, STK’lar ve üniversitelerden temsilciler, uygulamacılar, uluslararası ve ulusal kuruluşlar ve araştırma kuruluşları bir araya gelecek.

Konferansın, bir yandan, Okul öncesi Eğitimi Güçlendirme Projesi’nin sonuçlarının yerel düzeyde daha fazla sahiplenilmesine ve sürdürülebilirliğine katkıda bulunması; diğer yandan da merkezi düzeyde kalite, erişim ve eşitlik bakımından hükümetin bu sonuçları daha da derinleştirmek ve yaygınlaştırmak üzere kararlılık göstermesine ve sağlıklı bir kurumsallaşmaya gitmesine destek vermesi bekleniyor.







0 yorum :